Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šesté vymírání druhů?

Ze všech stran světových a konečně i z domácích deníků na mě křičí titulky:Nastává konec přírody! Zahubí lidstvo veškerý pozemský přírodní život? Lidé urychlují vyhynutí druhů a mění přírodní svět bezprecedentní rychlostí

Minulé pondělí byly zveřejněna studie odborníků IPBES (Mezivládní panel OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby) komplexně se zabývající životem na planetě Zemi. Ze všech stran světových a konečně i z domácích deníků na mě křičí titulky:Nastává konec přírody! Zahubí lidstvo veškerý pozemský přírodní život? Lidé urychlují vyhynutí druhů a mění přírodní svět bezprecedentní rychlostí! V příštích desetiletích hrozí vyhynutí milionu živočišných druhů!

Lidský druh čelí šestému vymírání druhů. A čím se právě to šesté vymírání druhů liší od pěti předešlých? Jedná se o jediné vymírání druhů prokazatelně způsobené vlivem lidské činnosti. Předešlá vymírání druhů měly vždy na svědomí cizí faktory od nárazu meteoritu po zemětřesení.  Lidé, Homo sapiens, sami sebe nazývají člověk rozumný. Na rozdíl od ostatních druhů jsou prý inteligentní. Jak je možné, že tvor s nejvyšším IQ decimuje a systematicky ničí jedinečnou biodiverzitu na své planetě, jejíž ekosystémy jsou stěžejní pro naše vlastní přežití?

Co tedy zpráva ve zkratce odhalila?

  • 75% zemského povrchu bylo závažně pozměněno v důsledku lidské činností.Od roku 1970 se naše populace zdvojnásobila, zatímco mezinárodní obchod vzrostl desetkrát. Města a příměstské oblasti se rozrostly dvakrát pouze od roku 1992. 100 milionů hektarů tropických pralesů bylo vytěženo převážně v jihovýchodní Asii (pro plantáže palmového oleje) a Jižní Americe (pro chov dobytka). Situace v Jižní Americe a především Brazílii je bohužel den ode dne horší díky protěžařské politice nedávno zvoleného kontroverzního brazilského prezidenta Jaira Bolsonara.
  • Miliónu druhů, rostlinných i zvířecích, hrozí vyhynutí. Na planetě je celkem 8 miliónů druhů. Každému osmému hrozí tedy zánik. Pokud se nepodaří zastavit  hromadné vymírání druhů, bude následovat další a další vymírání druhů vzájemně na sobě závislých. Aktuálně hrozí zánik: 25% živočišných druhů, 14% ptactva, 33% korálových útesů, 40% obojživelníků, 34% jehličnanů, 31% žraloků a rejnoků a 27% korýšů. V České republice je viníkem největšího vymírání druhů intenzivní průmyslové zemědělství.
  • Od pravěku vyhynulo 82% savců. Přičemž jenod roku 1970 vyhubilo lidstvo v důsledku své činnosti  60% volně žijící zvířecí populace. Za posledních 50 let byla celosvětová ztráta biodiverzity způsobena primárně kácením lesů, rozšiřováním silnic a měst, těžbou dřeva, lovem, nadměrným rybolovem, znečištěním  vod a také rozšířením invazivních druhů po celém světě. Odhaduje se, že každý den je pytláky uloveno 55 slonů afrických. To je více, než se slonů za jeden den narodí. Jen v Mosambiku bylo mezi lety 2009 až 2011 zabito 7000 slonů. Poptávka po vzácné slonovině převážně z asijských zemí však neustále stoupá.Mezi lety 1999 až 2015 pouze na ostrově Borneo zahynulo více než 100 000 orangutanů, kvůli extenzivnímu rozšiřování palmových plantáží. Za posledních 75 let poklesl díky nadměrnému rybolovu počet žraloků obrovských v Indickém a Tichém oceánu o dvě třetiny. A v podobném duchu bychom mohli pokračovat dále..

Je páteční večer. Sedím na gauči a bezcílně bloumám ovladačem napříč televizními kanály. Najednou mě zaujmou jedinečné záběry z podvodního světa doprovázené strhující hudbou. Ááá, dávají přece Modrou planetu, uvědomím si. Přede mnou se vynořují ryby rozbíjející mušle o korály. Manty obrovské se vznášejí jako ptáci nad mořskou hladinou, aby se za chvíli zase ponořily do mořských hlubin. Lední mroži, vážící okolo jedné tuny, se líně válejí na čím dál vzácnějších ledových krách. Dozvídám se, že jev tajfunu, hurikánu či cyklónu je jeden a týž samý. Jen pro něj mají v různých částech světa rozdílné názvy. Během tohoto jevu se na Zemi uvolní energie tisíckrát větší než síla jaderné pumy svržené na Hirošimu.

Je neuvěřitelné, jaké zázraky a divy se odehrávají na naší modré planetě. Poslední dobou však při sledování podobných dokumentů zažívám na místo úžasu spíše stísněné a úzkostné pocity. Budou mít naše děti i další generace to štěstí spatřit podobné zázraky osobně? Nebo krásy přírody poznají jen z dnešních z filmových záznamů?

 

 

 

 

Zdroje:

John D. Sutter. Is nature over? Maybe. In: CNN, [online], May 6, 2019.https://edition.cnn.com/2019/05/06/world/un-biodiversity-report-end-of-nature-sutter-scn/index.html?utm_source=fbCNNi&utm_medium=social&utm_term=link&utm_content=2019-05-06T18%3A03%3A30&fbclid=IwAR2-UaahJa_YwieKZik3QEBFBTGzZtBzKbv_NXgJa0Nr_NdM3LNvBijyLgo

 

Jonathan Watts. Human society under urgent threat from loss of Earth's natural life. In: The Guardian, [online], May 6, 2019.

https://www.theguardian.com/environment/2019/may/06/human-society-under-urgent-threat-loss-earth-natural-life-un-report

 

Magdaléna Langová, Každému osmému druhu na světě hrozí vyhynutí, In: Lidové Noviny,  [online], May 6, 2019.

https://www.lidovky.cz/domov/kazdemu-osmemu-druhu-na-svete-hrozi-vyhynuti-co-s-tim-muze-udelat-cesko-radi-biolog.A190506_175426_ln_domov_ele

 

Brad Plummer. Humans Are Speeding Extinction and Altering the Natural World at an ‘Unprecedented’ Pace. In: The New York Times, [online], May 6, 2019.

https://www.nytimes.com/2019/05/06/climate/biodiversity-extinction-united-nations.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

 

Matt McGrath. Nature crisis: Humans 'threaten 1m species with extinction'. In: The BBC, [online], May 6, 2019.

https://www.bbc.com/news/science-environment-48169783

 

 

    Autor: Marika Moserová | úterý 14.5.2019 15:17 | karma článku: 12,81 | přečteno: 459x
    • Další články autora

    Marika Moserová

    Zmenšuje se ženám v těhotenství mozek?

    Těhotenství je stav požehnaný, bez veškerých pochyb. Mateřství pak opravdový zázrak. Každý div však něco stojí. S vesele rostoucím bříškem totiž začínám pociťovat, že se mi v těle zmenšuje jiný orgán. Tím orgánem je mozek.

    28.8.2019 v 15:26 | Karma: 16,25 | Přečteno: 656x | Diskuse| Ona

    Marika Moserová

    O lásce - k dětem a k jídlu

    Láska prochází žaludkem. Málokdo pochybuje o pravdivosti tohoto rčení. Já ano. Dnes už vím, že láska mateřská vylučuje lásku k jídlu a dobrému stolování. Prostě od té doby, co máte nebo čekáte děti, se už dobře nenajíte.

    8.4.2019 v 14:06 | Karma: 11,74 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ona

    Marika Moserová

    O ženách a sportovcích

    Všeobecně se ví, že sportovci mají spoustu pro život pozitivních vlastností. Ať už je to houževnatost, disciplína, schopnost přijmout výhru a především i prohru.Jsou však tyto vlastnosti vhodné pro vztah mezi mužem a ženou?

    21.3.2019 v 14:57 | Karma: 15,63 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ona

    Marika Moserová

    O tom, jak mi pes pomáhal vybrat partnera

    Výběr životního partnera ovlivňuje spousta faktorů. Někdy je však dobré vše hodit za hlavu a nechat rozhodnout našeho čtyřnohého mazlíčka.Bezpečně pozná, co je pro nás nejlepší.

    12.3.2019 v 15:31 | Karma: 28,18 | Přečteno: 923x | Diskuse| Ona

    Marika Moserová

    Je uklizená domácnost cestou ke zdravé mysli?

    Světově proslulá úklidová guru Marie Kondo tvrdí, že uklizená domácnost je cestou ke zdravé mysli. Já, máma s malým dítkem, myslím, že cestou ke zdravé mysli je naopak schopnost ignorovat věčný chaos panující v domě.

    28.2.2019 v 16:05 | Karma: 23,20 | Přečteno: 929x | Diskuse| Ona
    • Nejčtenější

    Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

    25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

    Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

    Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

    22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

    Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

    Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

    21. dubna 2024  16:37

    Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

    Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

    22. dubna 2024  10:27

    Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

    Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

    24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

    Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

    Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

    29. dubna 2024

    Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

    Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

    29. dubna 2024

    Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

    Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

    28. dubna 2024  22:16

    Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

    Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

    28. dubna 2024  20:49

    Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

    • Počet článků 13
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 586x
    Ze zápisků jedné čtyřicítky, která hledá, jen neví co. Po dokončení univerzity v Hradci Králové jsem se jako jediná z ročníku začala věnovat oboru, který jsme vystudovali, cestovnímu ruchu. Momentálně jsem však hlavně maminkou na mateřské dovolené. Dle čárek na nedávném těhotenském testu to vypadá, že na mateřské ještě dlouho pobudu. A tak píšu, abych se z těch plínek úplně nezbláznila…

    Seznam rubrik