Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zmenšuje se ženám v těhotenství mozek?

Těhotenství je stav požehnaný, bez veškerých pochyb. Mateřství pak opravdový zázrak. Každý div však něco stojí. S vesele rostoucím bříškem totiž začínám pociťovat, že se mi v těle zmenšuje jiný orgán. Tím orgánem je mozek. 

A je to tady zase… Zapomínám a neustále zmateně něco hledám. Správné výrazy, položky na již jednou zapomenutém nákupním seznamu, důvod, proč jsem vlastně šla do koupelny a také to, co jsem si hergot chtěla vzít na sebe.

 Mé vyjadřovací schopnosti se smrskávají do vět jednoduchých. Zaměňuji slova, spojuji dva významy v jeden. Používám spojení jako zapni dveře, najdi se namísto najez se, honem na čočník a podobné lahůdky, nad kterými by srdce češtináře zaplesalo. O to více se snažím číst. Hltám knížky v češtině, v angličtině. Marná však lásky snaha. Namísto slovíčka komoda ze sebe vyloudím výraz skříň pod tiskárnou v ložnici. Manžela se ptám, jestli už slyšel o tom seriálu, kde hraje ta herečka. No přeci ta, co chodila s tím anglickým hercem.”Víš se kterým.” Muž zcela překvapivě netuší, koho mám na mysli... 

Nejvíce mne však vystraší návštěva kamarádky Jůlie. Sedíme na zahrádce, vystavujeme se odpoledním slunečním paprskům. Popíjíme ledové frapé.  Ležíme v látkovém opalovacím lehátku a já se modlím, aby pode mnou a mým obr břichem neprasklo. Julča se zcela nevinně ptá: “Tak jak to zvládáš?” “Zatím docela dobře. Jen mám pocit, že tak trochu blbnu. Ten poslední, třetí semestr těhotenství je úplně nejhorší. Jako by mi ubývala šedá můra kostková,” odpovídám vážně. Jůlie se na chvíli zamyslí, přelouská v hlavě můj proslov a vybuchne v hurónský smích. Nesnaží se popírat fakta a to, že opravdu hloupnu. Chlácholivě jen konstatuje: “Neboj, to zase přejde.”

Nevzdávám se. Rapidní úbytek inteligence probírám s ostatními kamarádkami,  které již těhotenství alespoň jedenkrát absolvovaly. Zkušenosti mají podobné. Světoběžnice Karla, která procestovala sólo s batohem na zádech půlku Asie, vzpomíná na cestu po Japonsku. Tu absolvovala  jako nastávající maminka. “Najednou jsem ztratila orientační smysl,” popisuje. V Tokiu jsem nebyla schopna najít ani hotel, nacházející se pár minut chůze od stanice metra. Kdyby nebylo Tobiase, tak tam nejspíš bloudím do teď!”

Sofie zase vypráví: “Když jsem byla podruhé těhotná, pracovala jsem na diplomové práci. Psaní těch stránek mě fyzicky bolelo. Hlava vůbec nechtěla poslouchat. Ještě dnes si to živě vybavuji.” 

Já a mé kamarádky nejsme samozřejmě výjimkou. O podobných příhodách slýchám od samotných maminek, ale také od jejich mužů. Protože je na každém šprochu pravdy trochu, začínám pátrat. Díky moderním technologiím už nemusíme do archivů či studoven, stačí zadat pár klíčových slov do všemocného Googlu.

Zadávám - těhotenství, mateřství, mozek.  A poté hned hledat. A ejhle. Odkaz na článek ČT24 s názvem: Ženám po porodu se zmenšují důležité části mozku. Zkouším ještě v angličtině. Nalézám více článků. Všechny však čerpají z jednoho jediného zatím existujícího výzkumu. Autorkou studie je zcela překvapivě žena, neurovědkyně z univerzity v Leidenu. Asi podobně rozpačitá maminka, říkám si.

Výzkum porovnával snímky 25 ženských mozků v těhotenství. Bylo zjištěno, že struktura ženského mozku se v období radostného očekávání podstatně změní. Výrazný je především úbytek šedé kůry mozkové. Dobrou zprávou je fakt, že téměř u poloviny žen se do dvou let mozek vrátil do částečné podoby před mateřstvím. Tento fakt se však netýká šedé kůry. Ta se do zpětné podoby před těhotenstvím již nevrátila. Ba co více, změny šedé kůry mozkové jsou u maminek tak výrazné, že dle scanu mozku počítač rozezná, zda byla žena již těhotná či ne.

Výsledky výzkumu prezentuji manželovi a posmutněle dodávám: “Sotva jsem se z té maminkovské pomatenosti vylízala, už v ní zase lítám.” Muž se usměje a odpoví: “Sotva jsi se z toho vylízala, už jsi zase vylízaná…”

P. S.: Na shledanou za dva roky.

 

 

 

 

Zdroje:

Alexis Wnuk, How Pregnancy changes the brain, In:The Brain Facts.org, online, February 18, 2018.https://www.brainfacts.org/Brain-Anatomy-and-Function/Body-Systems/2018/How-Pregnancy-Changes-the-Brain-818

Chelsea Conaboy, How motherhood changes the brain, In: The Week, online, September 24, 2018.https://theweek.com/articles/797036/how-motherhood-changes-brain

Ženám se po porodu zmenšují důležité části mozku, In:ČT24, online, 20.12. 2016https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/1989088-zenam-po-porodu-se-zmensuji-dulezite-casti-mozku-prokazali-poprve-neurovedci

 

Autor: Marika Moserová | středa 28.8.2019 15:26 | karma článku: 16,25 | přečteno: 656x
  • Další články autora

Marika Moserová

Šesté vymírání druhů?

Ze všech stran světových a konečně i z domácích deníků na mě křičí titulky:Nastává konec přírody! Zahubí lidstvo veškerý pozemský přírodní život? Lidé urychlují vyhynutí druhů a mění přírodní svět bezprecedentní rychlostí

14.5.2019 v 15:17 | Karma: 12,81 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ona

Marika Moserová

O lásce - k dětem a k jídlu

Láska prochází žaludkem. Málokdo pochybuje o pravdivosti tohoto rčení. Já ano. Dnes už vím, že láska mateřská vylučuje lásku k jídlu a dobrému stolování. Prostě od té doby, co máte nebo čekáte děti, se už dobře nenajíte.

8.4.2019 v 14:06 | Karma: 11,74 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ona

Marika Moserová

O ženách a sportovcích

Všeobecně se ví, že sportovci mají spoustu pro život pozitivních vlastností. Ať už je to houževnatost, disciplína, schopnost přijmout výhru a především i prohru.Jsou však tyto vlastnosti vhodné pro vztah mezi mužem a ženou?

21.3.2019 v 14:57 | Karma: 15,63 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ona

Marika Moserová

O tom, jak mi pes pomáhal vybrat partnera

Výběr životního partnera ovlivňuje spousta faktorů. Někdy je však dobré vše hodit za hlavu a nechat rozhodnout našeho čtyřnohého mazlíčka.Bezpečně pozná, co je pro nás nejlepší.

12.3.2019 v 15:31 | Karma: 28,18 | Přečteno: 923x | Diskuse| Ona

Marika Moserová

Je uklizená domácnost cestou ke zdravé mysli?

Světově proslulá úklidová guru Marie Kondo tvrdí, že uklizená domácnost je cestou ke zdravé mysli. Já, máma s malým dítkem, myslím, že cestou ke zdravé mysli je naopak schopnost ignorovat věčný chaos panující v domě.

28.2.2019 v 16:05 | Karma: 23,20 | Přečteno: 929x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Panelový byt 3+1
Panelový byt 3+1

Mánesova, Mariánské Lázně - Úšovice, okres Cheb
2 250 000 Kč

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 586x
Ze zápisků jedné čtyřicítky, která hledá, jen neví co. Po dokončení univerzity v Hradci Králové jsem se jako jediná z ročníku začala věnovat oboru, který jsme vystudovali, cestovnímu ruchu. Momentálně jsem však hlavně maminkou na mateřské dovolené. Dle čárek na nedávném těhotenském testu to vypadá, že na mateřské ještě dlouho pobudu. A tak píšu, abych se z těch plínek úplně nezbláznila…

Seznam rubrik